Kluci měli letos za dobré vysvědčení neobvyklé a náročné přání: chtěli se poprvé proletět v letadle. Příliš se mi do jeho plnění nechtělo, ale děti byly neodbytné, a když si na let samy částečně přispěly ze svých pokladniček, podlehl jsem. A když jsem navíc objevil stránky leteckého nadšence pana Petra Humpolíčka, https://letbrno.cz, který létá za přijatelnou cenu, bylo rozhodnuto.

Vybrali jsme 40minutový let Cessnou 172 nad Pálavou, kterou už dobře známe ze země. Už samotný start z travnatého letiště v Medlánkách byl pořádný zážitek. Během pár minut jsme přeletěli nad Brnem. Panovalo dobré počasí, s pilotem jsme se domluvili na večerním termínu startu, takže jsme měli krásné měkké světlo a výhledy z letadla byly parádní.

Přelétali jsme nad Novými Mlýny, Děvičkami, nad zámeckým areálem v Lednici, pozorovali balóny ve vzduchu okolo nás, a dokonce jsme museli uhýbat před dalším letadlem, jehož pilot nedával příliš pozor na cestu. Vyzkoušeli jsme si i trochu přetížení a pár okamžiků stavu beztíže. Vrcholem letu pro Matyho bylo, když dostal možnost si na pár minut letadlo sám pilotovat.

Pan Humpolíček byl příjemný, pohodový, povídali jsme si s ním o létání, o technických detailech, i o tom, jak je těžké stát se pilotem. Přistání na travnatých drnech bylo pořádné skákavé a jen podtrhlo už tak silný zážitek, který jsme z celého letu měli. Akorát se už teď bojím, co si budou děti přát jako odměnu za vysvědčení příští rok…