Na letošní první společnou přespávačku venku nám vyšlo krásné jarní počasí. Vydali jsme se na Rokytnou dotáhnout trasu, kterou jsme nedokončili v úmorném vedru před dvěma lety. Z vesničky Radkovice u Hrotovic jsme šlapali chvíli po asfaltu a polních cestách, abychom lesem sešli až do údolí Rokytné. Prošli jsme kolem pěkně udržovaného Újezdského mlýna a pokračovali divočinou stále proti proudu řeky krásně rozkvétajícími a postupně se zelenajícími listnatými lesy. Po zimní šedi to byla hotová pastva pro oči. V Biskupicích jsme si dali oběd z vlastních zásob a pokračovali jsme dál podél vody. Dost odpudivé zaneřáděné místo byl Pulkovský mlýn, naštěstí jsme se tu nemuseli zdržovat.

Navečer Matyho začaly zlobit nohy, kdy mu na kůži vyskákala jakási podivná a bolestivá vyrážka, takže jsme museli zpomalit. Voda v řece byla hodně špinavá a bahnitá (což je na Rokytné pravidlem), tak jsme na pití a na vaření nabrali čestvou a dobrou vodu z malého čůrku studánky Liborka. Za mohutným dutým Spáleným dubem jsme odbočili ze značky a na veliké louce v říčním záhybu jsme se utábořili. Postavili jsme přístřešek proti rose, namazali Matymu bolavé nohy, uvařili jsme večeři a užívali si pohodu uprostřed ticha přírody za ševelení potoka a cvrlikání ptáků. Zašel jsem ještě nabrat vodu na příští den a pak už nás čekala jen klidná noc na čerstvém vzduchu.

Ráno se celá louka koupala v záplavách rosy. Udělali jsme si snídani, v klidu se pobalili a vydali se na další cestu. Matymu se stav nohou zlepšil, tak jsme záplavami trávy, medvědího česneku, sasanek, hluchavek, kolem kvetoucích trnek a třešní, došlapali až skoro do Příštpa, pod nádhernou skalku Justýnka. Trochu jsme si to zaboulderovali a následně vystoupali do polí a lesů nad říční údolí, abychom dokončili v pohodovém tempu okruh. U pěkné nedávno vybudované nádrže na Račím potoce jsme si dali k obědu polévku a brzy jsme shazovali batohy u auta.

Vydařil se nám příjemný pohodový výlet. Jedinou kaňkou byl fakt, že při sobotním odjezdu za sebou kluci, místo toho, aby zamkli, zabouchli dveře našeho bytu s klíčem zastřeným zevnitř zámku, takže jsem nedělní odpoledne strávil obvoláváním zámečníků a klukům se odlehčila pokladnička. Snad se pro příště poučí.