Velel jsem stíhačům.Válečný stíhací pilot Karel Mrázek knihu o svých dobrodružstvích nenapsal. Ale vedl si podrobný deník. A jeho kolega František Fajtl jej po letech do knižní podoby zpracoval. Mohl si to dovolit, protože je kromě přátelství spojovalo mnohé: oba byli před druhou světovou válkou důstojníky Československé armády, po nástupu okupace oba uprchli přes Polsko do Francie, sloužili v Africe v legiích a později se přesunuli do Anglie. Tady strávili několik let v řadách britského královského letectva jako váleční piloti.

Knížka popisuje Mrázkův život hodně podrobně, od mládí, přes studia, po začátky v armádě, přes hořkou emigraci a strastiplnou cestu Evropou a Afrikou až do Anglie. Letecký život je líčený let po letu, asi tak, jak byl zaznamenán v Mrázkově deníku. Knížka končí popisem návratu do Československa a hořkým vyhazovem z armády po nástupu komunistů k moci.

Příběh válečného pilota je dechberoucí, jedna dramatická zápletka stíhá druhou. Ale při čtení bylo znát, že Fajtl vypráví příběh z druhé ruky. Chybělo zde více osobních postřehů, detailů, emocí. Mnoho událostí je zde líčeno strohým konstatováním, bez osobního názoru hlavního aktéra. Přesto je knížka dobře čtivá a zajímavá.