Sestřelen.František Fajtl, známý československý stíhací letec, byl za druhé světové války sestřelen nad Němci okupovanou Francií. Dokázal ale s poškozeným spitfirem nouzově přistát a utéci všem pronásledovatelům. Za velkých útrap pak prošel přes značnou část Francie až do Španělska, kde byl na dlouhou dobu uvězněn v nuzných podmínkách v internačním táboře, aby se nakonec vrátil na Britské ostrovy a znovu usedl do kokpitu stíhacího letounu.

Nejenže byl Fajtl skvělý letec, skutečný hrdina, jakých je málo, byl to také výborný vypravěč. Kniha představuje úžasně napínavý příběh od začátku až do konce. Přitom líčený skromně, civilně, nepateticky. Únava, bolest, strach, nic z toho se autor nebojí přiznat. Zárověň má ale ohromné odhodlání se poprat se všemi protivenstvími a svou svobodu si vybojovat. Z části díky vlastním silám, z části díky obětavým nápomocným francouzským civilistům, mezi kterými se ovšem našli i zrádci. Atmosféra strachu v okupované Francii je popsána velmi plasticky a detailně. Klobou dolů před panem Fajtlem, byl to opravdový chlap.

Knížku jsem poslouchal jako audioknihu ve vynikajícím podání Jiřího Ornesta a byl to pro mě výjimečný zážitek.

Vojenský mrav ukládá sestřelenému letci povinnost pokusit se všemi prostředky uniknout nepříteli a dostat se zpět ke své nebo některé jiné spojenecké jednotce. Pouze v případě zranění nebo nemoci může zůstat ukryt delší dobu v cizí zemi.