Život za život.Příběh o tom, jak smrt jednoho mladého člověka svede na pár hodin dohromady několik desítek různorodých lidí a některým z nich život nezvratně změní. Lékaři, zdravotníci, rodiče, příbuzní, partneři, ti všichni se postupně nebo najednou objeví na jedné scéně, kdy tragická smrt se může stát příslibem nového života. Jak těžké je pro rodiče, stále ještě v šoku, svolit s rozporcováním svého právě zemřelého syna? Jak psychicky náročné musí být pro pacientku s vynechávajícím srdcem čekání na telefonát z nemocnice, aby se ihned dostavila k transplantaci, telefonát, který může přijít v kterýkoliv okamžik, nebo také nikdy? Jak obtížná musí být pro chirurga operace, když ví, že má omezený čas a nesmí udělat chybu?

Poeticky, ale zvláštně naléhavě napsaná kniha, velmi napínavá a kompaktní. Líbila se mi podrobná charakteristika jednotlivých postav, popis jejich zálib, zvláštností a ambicí, které je polidšťovaly a dělaly je uvěřitelné. Skvělý byl náhled do jejich myšlení. Výborný byl i technický popis jednotlivých činností, jejich plánování a složité koordinace.

Problém jsem měl naopak s dlouhatánskými souvětími a nekonečnými odstavci, absencí přímé řeči (kdy často nebylo patrné, kdo vlastně mluví a kde jeho řeč končí) a s ubíjející záplavou různých přirovnání a analogií, které často rozbíjely napětí a dramatické okamžiky. Také mi přišlo škoda, že jakmile postavy odehrály svůj part v hlavní dějové lince, z příběhu úplně vypadly. Velmi by mě třeba zajímalo, jak se vyrovnávala mladá dívka se smrtí svého přítele? Nebo co dělal chirurg po dokončení transplantace?

Další škoda je obálky jak z červené knihovny a českého překladu názvu knihy, původní titul Opravit živé mi přijde mnohem přiléhavější a trefnější než tuctové Život za život.

Každopádně se ale jedná o velmi zdařilou knihu, kterou nelze než doporučit.