Jaromír Štětina: Život v epicentru.Jaromír Štětina prožil tak pestrý a bohatý život, že by stačil na pět životních příběhů jiných lidí. Pracoval jako geolog, novinář, podnikal prvosjezdy divokých odlehlých řek na raftech, dělal válečného žurnalistu v různých konfliktech v Evropě i v Africe, angažoval se v humanitární sféře, posléze se stal i politikem.

O všech událostech svého života umí poutavě vyprávět a dělat rozhovor s ním vypadá jako poměrně snadná záležitost: stačí nějaké téma jenom naťuknout, a Štětina se rozvypráví sám. Ať už o své babičce, o hrůzách a zvěrstvech čečenské války, dobrosrdečnosti těch nejchudších lidí na Sibiři, nebo o tom, jak v tureckém vězení trávil noc, po které měl být popraven.

Nejenom napínavé zážitky, ale i na první pohled všední události jsou díky Štětinovu dobrému vypravěčskému umění poutavě podány a spíše než jako soubor otázek a rozhovorů jsem knihu vnímal jako dobrodružný román. Román o napínavém a bohatém životě člověka, kterého jsem si během čtení (ačkoliv jsem s ním leckdy nesouhlasil) začal hodně vážit.