Dostal jsem velkou chuť se zase po dlouhé době pořádně svézt na kajaku. Náš vodácký oddíl už dávno na větší vody nejezdí, pár lidí sice pořád ještě pádluje, ale ti jezdí čtyřky a pětky a to už je na mě moc. Tak jsem si poprvé v životě zaplatil komerční zájezd a vyjel do Rakouska na čtyřdenní vodácký kurz na řece Salza s cestovní kanceláří Kudrna. A udělal jsem dobře.

Instruktoři Jonáš, Sapa, Kruťas a Vilda byli správní pohodáři, kteří navíc uměli výborně učit a radit. Na kurzu byly většinou deblovky a vedle nich pouhé dva kajaky, a obzvlášť Sapa se nám kajakářům během celého kurzu věnoval opravdu poctivě, hrnul do nás teorii, cvičili jsme záběry pádlem, otočky, náklony, traverzy, zastavování ve vracácích, jak při jízdě v kajaku správně používat nohy… Něco už mám v kajaku odježděno, ale přesto jsem se dozvěděl spoustu nových a užitečných informací, které mi pomůžou jezdit líp. Sapa byl výborný učitel, dobře viděl každou chybičku a uměl perfektně vysvětlit co bylo špatně a jak by se to mělo dělat správně. Akorát toho eskymáka už jsem po letech bez cvičení nezvládl.

Salza je nádherná řeka, v době kurzu měla optimální stav okolo 170 cm na vodočtu ve Wildalpenu, takže to pěkně houpalo a šplouchalo, vlny byly krásně vysoké, sjeli jsme si úspěšně i slalomovou trať a válec v kempu zvaný Velká máma, sem tam si po cvakoši někdo zaplaval, zaskákali jsme si z umělého i přírodního skokanského můstku, trochu procvičili záchranu házečkou a projeli krásnou vápencovou soutěskou. Počasí vyšlo tak akorát, trochu sluníčka a trochu deště. Sešla se příjemná parta lidí, večery jsme trávili v kempu ve Wildalpenu ve společenském stanu u dobrého pití s kytarou. Prostě správný vodácký zájezd.