Uplynuly jen dva týdny od posledního fatranského výletu a opět jsme se vydali na Veľkou Fatru. Tentokrát s trochu lepší předpovědí počasí na přechod hlavního hřebene. Šli jsme poměrně klasický okruh. Auto jsme v sobotu ráno nechali v malé osadě Teplô, odkud jsme se nechali autobusem převézt do Vyšné Revúce a odtud vyšlápli po zelené značce na hřeben.

Cesta byla sice oficiálně zavřená kvůli těžení dřeva, ale aspoň jsme měli zajímavý nástup zpestřený přelézáním pokácených kmenů. Na hřebenu nás přivítala regulérní vichřice, která podrážela nohy a šlo se v ní jen obtížně, naštěstí se ale držela pouze v okolí Križné, takže zbytek cesty už byl jen v příjemném větru až na Chyžky. Poté traverz Ploské a vzhůru až na Borišov.

Na Chatě pod Borišovom tradičně bodlo pivo s klobásou, po kterých se následný výstup na Ploskou šlape obzvlášť ztěžka. Výhled a siesta na vrcholu ale vždy stojí za to. Z Ploské jsme sestoupili do sedla Ploskej, kde jsme si u jednoho z mnoha pramenů, které tu v tuhle dobu tečou, uvařili čaj a kafíčko a užívali si pohodu pozdního odpoledne a prázdných kopců. Potom už jsme jen přešli Čierny Kameň, uvařili nudle k večeři a ulehli ke spánku pod krásně hvězdnatým nebem.

Cesta až na Smrekovici vede lesem a není tak zajímavá, proto už jsme se v neděli jen vyškrábali na Rozsutec a záplavou kravinců a posléze nekonečnou asfaltkou sestoupili zpátky dolů k autu. Pak už jen ledová koupačka v potoku a návrat domů. Prostě další příjemný pohodový víkend na slovenských horách.