Vymyslet program s dětmi na část jarních prázdnin mi nedalo příliš práce. Nedávno jsem si prošel kus hřebene Malé Fatry, věděl jsem, jaké tam jsou aktuální podmínky, a tak jsem se rozhodl ukázat opravdové zimní hory i klukům. Pořídili jsme pořádné nesmeky do ledu s ocelovými hroty, nabalili zásoby a vypravili se na Slovensko. Bydleli jsme v příjemně útulném bungalovu ve skoro prázdném kempu Belá.

Na první výlet jsme šli z Bielého potoka přes Nové a Horné Diery. V potoce teklo hodně vody, byla zima a Diery byly krásně namrzlé a díky tomu, že byl všední den, i takřka prázdné. Kluci byli z chůze po ledu, ledopádů, rampouchů a dlouhých žebříků nadšení. Potkala nás sice dvě uklouznutí, ale ani jedno neskončilo žbluňknutím do vody (jednou hodně těsně), a tak jsme vystoupali až do sedla Medzirozsutce. Měli jsme krásné počasí a skoro bezvětří, takže zbytek cesty až na Malý Rozsutec nám uběhl rychle. Kluci si závěrečný výstup do prudkého zasněženého srázu jištěného ocelovými lany užívali. Z Malého Rozsutce jsme měli krásné výhledy na Veľký Rozsutec, hřeben Malé Fatry a Vysoké Tatry. Cesta dolů byla o poznání obtížnější a nebezpečnější. Na nejprudších místech jsem musel klukům vysekávat cepínem stupy do ledu, ale nakonec jsme cestu dolů úspěšně zvládli a přes Podrozsutec jsme pořádně unavení sešli zpátky do Bielého potoka.

Na druhý výlet jsme vyšli ze Štefanové a dlouhým jednotvárným stoupáním vyšli do sedla Medziholie. Mířili jsme původně na Veľký Rozsutec, ale až během cesty jsme se dozvěděli, že cesta na něj je od začátku března uzavřená kvůli hnízdění ptáků. Při pohledu na dlouhé stoupání děti odmítly vyjít na Stoh, a tak nám zbyl jediný další vrchol dostupný ze sedla, Osnica. Cesta na ní byla pohodlná a jednoduchá a výhledy z ní překrásné. Kluci si ovšem nejvíc užili velkou vrcholovou závěj, ve které se vyřádili a cepínem si tu vykopali pěkné záhraby. Dolů do údolí jsme se museli vrátit stejnou cestou.

Poslední den výletu unavení kluci zosnovali malou vzpouru a svorně už odmítli kamkoliv na další túru vyrazit a nezlákal jsem je ani na lanovku na Chleb. I tak jsme si ale v zimních podmínkách užili mrazu, ledu a sněhu dost a příští zimu určitě zase někam vyrazíme.