Chtěl jsem vzít děti na hory někam, kde se mi to líbí a kde to mám rád. Vyrazili jsme do Jeseníků a zčásti jsme zkopírovali trasu, kterou jsem šel nedávno sám. Vyšli jsme ráno z Koutů nad Desnou a v husté mlze stoupali skoro sami po sjezdovkách k rozhledně u Tetřeví chaty. Většina ostatních turistů totiž zvolila pohodlnější dopravu lanovkou. Rozhlednu jsme jen minuli, díky stále husté mlze vynechali i můj oblíbený Mravenečník a vyšli jsme rovnou až na Dlouhé stráně. Foukal silný vítr, ale nádrž byla stále částečně schovaná v mlze a díky tomu vypadala trochu jako vnitrozemské moře.

U kiosku pod nádrží jsme se zahřáli teplým čajem a po silnici sešli kolem větrných elektráren až na Medvědí horu a krásnou vyhlídku na Rysí skále. Mlha už se částečně rozpustila, tak jsme měli alespoň nějaké výhledy. Kluci si ale stejně víc užili stavění domečků z mechu. Rozhlédli jsme se i z rozhledny u Tetřeví chaty, pod rozhlednou jsme si u trailové dráhy dali oběd a vydali se na cestu dolů. Kluci si odmítli prodloužit trasu po lesní cestě a vydali se mimo značku přímo dolů zarostou sjezdovkou, ale nakonec si cestu statečně prošlapali.

Ačkoliv jsme si tentokrát příliš neužili výhledy, výlet se vydařil, ušli jsme přes 15 kilometrů a zdolali asi 800 výškových metrů. Na kluky to ale nic nebylo, protože po příchodu do Koutů ještě další hodinu neúnavně řádili v Balanc parku. Na příště tedy můžeme vybrat trasu ještě krapet obtížnější.