Kam jinam bychom mohli letos vyjet na hory, než do Taur. Na prodloužený víkend jsme si naplánovali pochození v jejich schladmingské části, která je o něco vyšší než ostatní oblasti (nejvyšší vrchol Hochgolling má 2862 m. n. m.) a podstatně skalnatější. V pátek po poledni jsme vyráželi z parkoviště u chaty Riesachfall (příjezd po mýtné silnici, 7 € na den, 11 € na 3 dny).

S naším obvyklým spaním na divoko jsme se rozhodli jít částečně mimo značku po skialpinistické trase. Nástup byl pár kilometrů po šotolinové silnici, pak jsme přebrodili potok a vyšli lesní pěšinou k lovecké chatě Huberalm. A potom začala sranda. Trasa vedla přímo vzhůru příkrým svahem porostlým hustým křovím, rozbrázděným potoky a proloženým několika kluzkými skalními stupni.

Trasa cesty.Když jsme se tímhle vším prodrali, čekal nás už jen prudký svah pokrytý travou a nespočetnými balvany. Po asi 1300 výškových metrech v tomto terénu Elišce došly síly, naštěstí jsme ale právě míjeli malé pleso, které nebylo na mapě, ale mělo u sebe travnatý plácek. V sílícím větru jsme postavili tropiko a obložili ho kameny, aby nám ho vítr v noci neodnesl. Večeři jsme vařili v nastávajícím soumraku s nádherným výhledem na ohromný masiv Dachsteinu, který jsme měli jako na dlani.

Noc byla neklidná, silný vítr nám s tropikem prudce cloumal a k ránu se spustil vytrvalý déšť, který si bohužel našel v tropiku pár dírek, takže jsme měli trošku mokřejší probuzení. Po snídani jsme se sbalili a za slábnoucího deště jsme vyrazili dál vzhůru, k jezeru Rauhenbergsee. U něj jsme poznali, že skialpová cesta na vrchol Grelfenberg je příliš příkrá a skalnatá. Pro vyčerpání jedněch a pro noční provlhnutí druhých jsme se nakonec dohodli, že výlet zkrátíme a k autu sestoupíme už dnes.

Přes Klafferkessel jsme přešli k Oberer Klaffersee, napojili se na značku a po ní úmorně naklesali všechny výškové metry postupně přes Lammerkar a Preintalerhütte zpět do údolí. Neodpustili jsme si ale procházku přes vodopády Riesachfälle, jakési rakouské Jánošíkovy diery, jen poněkud schůdnější. Na zpáteční cestě domů nás opět vyprovázel hustý déšť, a tak nás dřívější návrat ani tak moc nemrzel.