Středa, 12. října 2011

Severská vesnice: jen několik domků u cesty.Další den ráno nebylo počasí nic moc. Střídavě padaly ohromné mokré vločky a střídavě pršelo. Tradičně jsme si přispali a na poslední cestu naší skandinávské výpravy jsme vyšli opět až před polednem.

Ukázková plískanice.Tři čtvrtě hodiny na Litjrennbuu a dalších 45 minut do Langenu k autu jsme příjemně prokecali, tak nám pochod hustě zalesněnou krajinou bez výhledů rychle utekl, navíc se vylepšilo počasí a vykouklo i sluníčko.

Po rozbitých a sněhovou břečkou pokrytých silničkách jsme se vrátili do Rørosu. Suvenýry jsme tu nikde nesehnali, tak jsme aspoň koupili chleba a udělali procházku po městě.

Hornický domek kapesního vydání.Samé úzké uličky mezi dvoupatrovými dřevěnými domy na kamenných podezdívkách, krásný veliký kostel a prastaré hornické městečko rozprostírající se u velikých vytěžených hald, to jsou hlavní vzpomínky na Røros. Když se k prohlídce připojilo sněžení s deštěm, byl kompletní velmi ponurý obrázek celého místa hotov. Tady bychom natrvalo žít nechtěli.

Michalovi nebylo dobře, na další trek už jít nechtěl, aktuální počasí ani předpověď na příští dny nevypadaly příznivě, a tak jsme vyrazili na dlouhou a únavnou cestu domů. Zprvu deštěm, později pod hvězdnatou úplňkovou oblohou, Norskem a Švédskem až do Trelleborgu, kam jsme se dostali někdy po 3. hodině ráno.

Předchozí den  |  Následující den