Úterý, 11. října 2011

Krása norské oblohy i jezera v naráz.Další den se nám ze spacáků příliš nechtělo, byla zima a chata uvnitř hodně prochladla, uvnitř byla stejná teplota jako venku. Na jezeře se udělal škraloup ledu. Okolo poledne jsme vyrazili na další cestu v plné polní. Pochod to byl celkem nezáživný, většinou hustým lesem nebo přes mokřady. Alespoň ale cesta nebyla tak strašně kamenitá jako kolem Rogenu.

Už po necelé hodině jsme došli k první chatě, Furubakkenu. Je to větší dřevěné stavení s bývalými maštalemi, krásnou útulnou místností a postýlkami jak pro trpaslíky. Dříve tu bydleli dřevorubci. Pokračovali jsme ale dál, chtěli jsme ještě vidět poslední chatu na cestě, Langtjønnbuu.

Připravené dřevo stačilo jen nařezat a naštípat.Značka nás zavedla za plot do jakési sobí obory. Proháněly se jich kolem nás celá stáda, ale byli příliš plaší a nenechali nás příliš se přiblížit. Po další necelé hodině jsme byli u chaty. Byl to krásný dřevěný srub na břehu jezera, hned vedle dřevařského kanálu pro splouvání dřeva mezi dvěma jezery. Vnitřek nebyl tak dobře utěsněný, jako předchozí chata, ale vnější část chaty a celé její okolí bylo nádherné. Pry je to nejstarší chata v celé oblasti, byla postavena už v roce 1890. Měla pouze jednu chybu, nebyla tu funkční pila, takže se nedalo nařezat dříví na topení. Bylo rozhodnuto, po chvíli kochání se a focení jsme se vrátili na Furubakken.

Nařezali a naštípali jsme hromadu dřeva, pořádně rozpálili kamínka a bylo nám fajn. Místnost se krásně vytopila a my jsme se jali konzumovat zbylé zásoby jídla. Tím, a obligátním čtením knížek, jsme se zabavili až do pozdního večera. Přes noc, jako vždy a všude, zase řádila místní myš, ale my už jsme se poučili z dřívějška a všechny věci schovali do batohů a pověsili do vzduchu, takže měla chuděra smůlu a mohla nám v noci akorát tak běhat po postelích.

Předchozí den  |  Následující den