Republika.Velmi zajímavá publikace provázející čtenáře průběhem 73 let existence československého státu. Graficky velmi neotřele a povedeně zpracovaná kniha zpracovává na jedné dvoustraně každý jednotlivý rok. První část dvoustrany obsahuje vždy obrázek a krátký popis vybrané události nebo osoby. Někdy jde o události či aktéry všeobecně známé, jindy o malé takřka anonymní drobnosti, pokaždé však velmi zajímavé. Druhá stránka pak vždy obsahuje krátký mikropříběh vztahující se k navozenému tématu.

Velmi se mi líbilo, jak Padevět umí na minimálním prostoru samozřejmým a přirozeným popisem drobných každodenních činností, událostí nebo prostředí navodit atmosféru doby. Skvělé byly třeba příběhy o vítání Gagarina v Praze, o neobsluhování neostříhaných vlasatců v pražských restauracích nebo o prvním výročí okupace Československa.

Na druhou stranu mi ale u většiny příběhů přišlo líto, že jsou tak krátké. Spíše jsou to spíše jen zachycené okamžiky zastavené v čase, rychle naskicované scény pomocí několika detailů, které navodí atmosféru, aby hned vzápětí skončily. Škoda, mohly být rozvinuté v ještě silnější a zajímavější příběhy. Některá témata jsou v příbězích opakovaně recyklována (obecní blázen, blízkost pomočení exponované postavy režimu, prostředí hospody). A neskutečně mě iritovalo autorovo přisuzování vlastní vůle a pocitů neživým předmětům, které se objevovalo takřka v každém druhém odstavci. Kdyby se podobné obraty objevily jednou za čas, byly by zajímavým zpestřením, takto jimi byla kniha přeplněná (bílá čepice se soustředěně nakláněla nad hrncem, třešeň se propnula v kmeni, aby vypadala mladší, bota neposlechla…).

Každopádně je kniha velmi zajímavým počinem, který stojí za přečtení.