Hory shora.Radek Jaroš, jeden z našich nejznámějších a nejúspěšnějších horolezců, má za sebou mnoho úspěchů, vylezl bez použití kyslíkových přístrojů na většinu osmitisícovek a o zbylé se dále pokouší. Během mnoha pobytů pod i na nejvyšších horách světa nasbíral množství úžasných zážitků a příběhů. Umí o nich nejen velmi zajímavě vyprávět, ale i strhujícím způsobem psát.

Hory shora jsou poskládané chytrým a oživujícím způsobem – prolínají se v nich pasáže psané novinářem Arnoštem Tabáškem, které vysvětlují okolnosti a pozadí situací, Radek Jaroš pak detailně popisuje konkrétní události a momenty přímo ve stěně nebo v base campu ze sedmi různých osmitisícovek. Příběhy o síle lidské vůle na hranici možností jsou dechberoucí a napsané opravdu výborně. Jaroš se nebojí popisovat i okamžiky vlastní ztráty sil a odhodlání, kdy byl úplně na dně, i momentů, kdy to mezi ním a jeho lezeckými partnery skřípalo, díky čemuž je knížka ještě lepší.

Navíc jsou stránky napěchované fantastickými fotografiemi. Jedinou vadou na kráse je fakt, že fotografie často příliš nekorespondují s textem na stránce, ale přes to se dá velmi snadno přenést a užívat si neuvěřitelná velehorská dobrodružství.