Klubko nářků.Druhý díl série Utkaná cesta je dvojnásobně obsáhlejší oproti prvnímu, avšak má proto dobré důvody. První díl se totiž po dočtení toho druhého jeví jako pouhý prolog k velké a rozsáhlé sáze, která se na stránkách Klubka nářků rozvíjí. Paralelně probíhá několik dějových linií, které se postupem času různě proplétají a zase oddělují, aby se nakonec setkaly ve velké závěrečné bitvě, která je v tradičním světě fantasy příjemně originální díky kombinaci nespolehlivých pušek a kanónů a klasických soubojů s meči.

Příběh obsahuje mnoho nových postav a lokací, nestaví pouze na prvním dílu série, což považuji za veliké plus. Intriky a plány se postupně odkrývají a ukazuje se, že souboj s tkalci je mnohem důležitější pro osud světa, než se zpočátku zdálo. Tkalci se začínají aktivně podílet na chodu celého impéria jak svými nadpřirozenými schopnostmi, tak i svými vynálezy (děj mi chvílemi svou ponurostí, skrýváním se, plížením a používáním kovových strojů velmi připomínal počítačovou hru Thief: The metal age).

Některé scény jsou sice líčeny snad až příliš zdlouhavě, nicméně stále stejně krásným poetickým jazykem, takže se i pasáže bez napínavých akcí, jako popisy scenérií nebo rozebírání myšlenkových pochodů aktérů, čtou velmi lehce. Ačkoliv jsou jednotlivé díly série psány jako víceméně uzavřené samostatné knihy, už se nemůžu dočkat, až vyjde češtině třetí, závěrečný díl ságy a já se budu moci opět ponořit do krásného Woodingova jazyka a sledovat osudy zasněné pricezny Lucii, krásné Kaiku, která postupně dospívá ze své tvrdohlavosti a stává se z ní mocná uživatelka přediva, nevyzpytatelné Asary, a mnoha dalších…